1. Wat belasting toegevoegde waarde (btw)

Bovenop het uurtarief ontvang je nog een 21% btw die je (na aftrek betaalde btw: zie hele artikel) aan de belastingdienst moet terugbetalen en bij je belastingaangifte moet vermelden.

Voorbeeld: je verdient 15,- euro per uur, dan krijg je hierover dus 21% bovenop uitbetaald. In dit geval krijg je €15,- x €1,21 = €18,15. Deze €3,15 dien je dan elk kwartaal terug te betalen als je een brief krijgt van de belastingdienst.
Om gedoe met btw te voorkomen kan je sinds dit jaar echter gebruik maken van de nieuwe KOR. Als je de nieuwe KOR aanvraagt ontvang je geen btw meer en hoef je dit
ook niet meer af te dragen! Super handig! Zie vraag 7 voor verder toelichting.

2. Heb ik een btw-nummer nodig?
Een btw-nummer heb je nodig om te kunnen freelancen en krijg je toegestuurd na inschrijving bij de Kamer van Koophandel óf bij de belastingdienst via het formulier opgaaf startende onderneming (OSO). Op basis van je verwachtingen van het eerste jaar keuren ze het formulier goed of fout. In sommige gevallen zal je een kvk-nummer moeten aanvragen bij de kamer van koophandel.

3. Hoe zit het met het btw-nummer, omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer?
Als freelancer maak je dus gebruik van een btw-nummer. Voorheen werd dit gebruikt voor de communicatie met de belastingdienst én met opdrachtgevers waar je voor werkt. In 2020 krijgt iedereen die zich inschrijft twee 2 nummers. 

  • Het omzet belastingnummer bevat je BSN-nummer en gebruik je uitsluitend in je communicatie met de belastingdienst. 

  • Het btw-identificatienummer geef je door aan je opdrachtgevers en aan ons. Door dit nieuwe nummer wordt je privacy beter beschermd.

4. Hoe vraag ik het btw-nummer (omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer) aan?
Dit kan op twee manieren;

  • Het invullen en opsturen van een opgaaf startend onderneming (OSO). 

  • Het aanvragen van een kvk-nummer.

Zie stap 3 om te kijken welke bij jou van toepassing is. Dit lijkt lastig, maar is zo gepiept! Je de stappenplan voor het OSO-formulier en hier het OSO-formulier zelf. Begin gelijk, want het kan twee weken duren voordat je je nummer van de belastingdienst binnenkrijgt.

5.  Ik was al freelancer in 2019. Verandert er dan iets met het btw-nummer voor mij?
Je hebt in oktober als het goed is een brief ontvangen van de belastingdienst met je nieuwe btw-identificatienummer. Dit nummer geef je aan ons door. Je oude nummer gebruik je vanaf heden alleen nog meer in je communicatie met de belastingdienst.

Heb je het antwoord gevonden?