Jij wil dus gaan freelancen via Grace+James? Goede zaak! Dan heb je na de eerste keer werken het omzetbelastingnummer en btw-identificatienummer nodig. Nog geen btw-nummer? Geen stress! In deze handleiding helpen we je stap-voor-stap bij het invullen van het formulier: ‘Opgaaf startende onderneming’ (OSO) die je na afloop opstuurt naar de belastingdienst, maar nu eerst het formulier. 

Het formulier moet worden geprint en met de hand worden ingevuld. Als het formulier correct is ingevuld kan je binnen twee weken zoveel shifts pakken als je wil als officieel freelancer/ zzp’er (dit is trouwens hetzelfde).

1. gegevens van je onderneming

1a. De handelsnaam is de naam van je onderneming. Je kan hier je naam invullen of iets fictiefs/ creatiefs. Je naam mag echter niet zijn:

  1. Een omschrijving van werkzaamheden.

  2. Misleidend m.b.t. de eigenaar van de onderneming.

  3. Misleidend m.b.t. de rechtsvorm zoals bv of nv. 

Voorbeeld: Een horeca freelancer (eenmanszaak) die Johan Derkson heet mag niet de handelsnaam gebruiken: Bar en bediening(1) klaassen(2) B.V.(3)

1b t/m 1d. Dit zijn de gegevens van je onderneming. Voor jouw als freelancer zullen dit waarschijnlijk persoonlijke gegevens zijn. Let op: de startdatum is dus niet je geboortedatum!
1e. Sla over!

2 Rechtsvorm
1a. Kruis het blokje Eenmanszaak aan

3. Gegevens van de ondernemer en medeondernemer(s)
3a.
Vul hier je eigen gegevens in.
3b.
Sla over!

4. Gegevens van de belastingadviseur of boekhouder
Sla over als je gaan adviseur of boekhouder hebt.

5. Voorgeschiedenis van de onderneming
5a. Kruis Ja aan als dit je eerste onderneming is. Sla in dat geval 5b over Heb je al andere ondernemingen (gehad)? Indien ja, vul dan ook 5b in.

6. Aard van de onderneming
6a. Je vult hier het aantal opdrachtgevers in waar je voor denkt te gaan werken in het eerste jaar als freelancer. Dat is lastig inschatten, maar dit hoeft niet exact te kloppen. Je moet daarbij weten dat je slechts van de service en het platform Grace+James gebruik maakt. De bedrijven waar je aan de slag gaat zijn de opdrachtgevers. Je kan denken aan bijvoorbeeld 5 verschillende opdrachtgevers, waar je dan (hebt) gewerkt.
6b. Vul hier de werkzaamheden in die je gaat verrichten. Kijk daarvoor even op de Grace + James site naar welke Job’s jij wil en kan doen. Wil je bijvoorbeeld bediening, verkoop en host(ess) gaan doen via het platform? Vul deze dan alle drie in.

7. Gegevens voor de inkomstenbelasting
7a. Kruis hier het vakje Nee geen andere inkomsten aan als alleen van plan bent om als freelancer te gaan werken zonder (bij)baan ernaast of kruis hier Loon aan als je dat wel gaat doen.
7b. Maak een schatting. Als je naast je school of studie gaat werken, dan werk je waarschijnlijk 1 á 2 keer per week. Vul dan bijvoorbeeld 8 of 16 in.
7c. Zie berekening hieronder.
7d. Het gaat hier niet om Loon of werk dat je verricht met deze onderneming. Je kan deze leeg laten als je alleen inkomsten hebt uit deze eenmanszaak of loon, of zelfs uit beiden.

Berekening voor 7a, 8a en 8b
Voor 7c, 8a en 8b is een berekening vereist. Het gaat hier om een schatting, maar de antwoorden moeten wel samenhang hebben. We leiden je hier doorheen. Hieronder een voorbeeld van iemand die gemiddeld 8 uur per dag en gemiddeld 1 dag per week werkt. 

Ga jij vaker werken? Vul dan een hoger getal 8 in bij 7b en bij deze rekensom! Houdt rekening met weken dat je op vakantie gaat of niet kan/wil werken. Daardoor daalt het gemiddelde.

Voorbeeld:

8a. 8 uur per week x 52 (weken) x 16 (€ gemiddeld per uur) = 6.656 (omzet)
Voor jezelf vul je hierboven je antwoord van 7b in voor uur per week.

Als Grace+James freelancer maak je misschien kosten voor reizen en uitbetaling binnen drie (werk)dagen met Finqle. Dit kunnen dan je kosten zijn:

  • Retourtjes Amsterdam centraal kost:                                      €7,- x 52 = 364,- (kosten)

  • Uitbetaling binnen drie (werk)dagen Kost:       2,9 % van 6656 omzet = 193,- (kosten)

8b.                                                                                         Totale kosten = 557,-
7c.
Dit is de geschatte winst. Je trekt dan de kosten af van de omzet af.
6656 (omzet) – 557 (kosten) = 6.099
8c. sla over!
8d. Vul hier je eigen adres in

Dit kan best lastig zijn. Je kan altijd contact opnemen met ons voor hulp bovendien is er nu de kleine

9. Personeel
Kruis hier Nee aan

10. Stukken bijvoegen
Sla over!

11. Onderteken

- Vul hier je persoonlijke gegevens in tenzij je een bedrijfspand hebt voor je eenmanszaak.
- Vul hier de datum van vandaag in indien je dit formulier meteen invult en opstuurt. Dus niet je geboortedatum!
- De handtekening moet geschreven zijn, dus niet digitaal bijgevoegd. Het formulier dient dus te worden uitgeprint.

Check je antwoorden nog één keer. Binnen de vakjes, leesbaar en correct? Top. Stuur het op!


Heb je het antwoord gevonden?