Moet ik mij als freelancer verzekeren?

Dat is niet verplicht, maar als freelancer kan er een hoop gebeuren op en buiten de werkvloer waar jij je misschien tegen zal willen verzekeren. Het is namelijk goed om te weten dat je als zzp’er zelf verantwoordelijk bent voor schade die je aanricht op de werkvloer. Ook heb je geen sociale zekerheid van een werkgever zoals uitkeringen wanneer je ziek of arbeidsongeschikt wordt. Hieronder staan twee typen verzekeringen waarmee je je hier tegen kan indekken. 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering / aansprakelijkheid zzp / AVB
Als freelancer kan er een hoop gebeuren op de werkvloer, waardoor je per ongeluk schade aanricht aan bijvoorbeeld apparatuur of een klant. Zonder aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB) zou het bedrijf/persoon waaraan/aan wie jij schade aanricht, dit bij jou persoonlijk kunnen claimen. Dat kan hoog oplopen. Een AVB verzekert je hier tegen. Er zijn veel aanbieders die variëren in kosten, voorwaarden en hoogte van het eigen risico. 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Als zzp'er heb je vaak een hoger loon en heb je meer vrijheid dan wanneer je voor een bedrijf werkt, maar je hebt ook minder zekerheid als je niks onderneemt. Als je ziek of arbeidsongeschikt wordt – zowel op of buiten de werkvloer om – heb je in de meeste gevallen recht op een uitkering als je een AOV hebt afgesloten.

Hoe vraag ik dit aan?
Online vind je veel aanbieders van deze verzekeringen op wiens website je meteen de verzekering kan afsluiten. De hoogte van de premies variëren sterk en zijn onder meer afhankelijk van je leeftijd, omzet en werk.Heb je het antwoord gevonden?